قزاق‌های قدیمی برای زمستان سرد و طولانی "سوغیم" (گوشت برای ذخیره) آماده می‌کردند این سنت امروزه هم وجود دارد "سوغیم" قشرهای مرفه از گوشت شتر، اسب و گاو بود. "سوغیم" را کسانی با بضاعت متوسط ازگوشت گاو و گوسفند، تهی‌دستان اگر داشتند از گوسفند یا بز تهیه می‌کردند. به یک بخش گوشت نمک می‌ زدند و آن را در جای سرد نگهداری می‌کردند یا نصف آن را دودی می‌کردند و از بقیه قسمت‌ها غذاهای لذیذ مانند "قازی"، "شوژوق" درست می‌کردند. "ژال"، "ژایا"، "قارتا" نیز از غذاهای لذیذ ملی قزاق‌ها هستند. یک قسمت گوشت "سوغیم" را تا عید نورور نگه‌داری می‌کردند که آن را به عنوان عنصر اصلی به "نوروز کوژه" – آش نوروز اضافه کنند. 

اجدادمان از شیر و لبنیات به طور وسیع استفاده می‌کردند .بیشتر محصولات شیری ترش از جمله "ایریمشیک"، "سوزبه"، "قورت" – (انواع کشک)،را به قیماق(سرشیر و خامه) ترجیح داده می شد چون نگهداری آن در شرایط معاش کوچ نشینی آسان بود از نوشیدنی‌ها "قیمیز" – شیر اسب ترش شده، "شوبات" – شیر شتر و "آیران" – ماست، "شالاپ – دوغ، "قاتق" مورد پسند عموم بودند و چای نیز جایگاه خاصی داشت. 

قزاق‌های قدیمی غذا را در ظروف چرمی، چوبی، سفالی نگهداری می‌کردند هر خانواده دیگ چدنی داشت.

 "بِش بارماق"

 از زبان قزاقی "پنج انگشت" ترجمه می‌شود این غذا را از گوشت اسب، گاو و گوسفند آورند بعد آتش را آرام می‌کنند و کف شوربا را می‌گیرند. دیگ تا آماده شدن تقریبا سه ساعت جوش می‌خورد. 


از یک یا دو تخم مرغ و آب با نمک خمیر "بِس بارماق
" را درست می‌کنند بعد از نیم ساعت خمیر را به ضخامت یک یا یک و نیم میلی‌متر پهن می‌کنند و به شکل چهار گوشه هفت و هشت سانتی‌متر می‌برند . نیم ساعت قبل از آماده شدن گوشت توی شوربا می‌توان سیب زمینی را جوشانید. گوشت آماده و سیب زمینی را توی ظرف می‌گذارند توی یک ظرف دیگر پیاز بریده شده به شکل گرد، نمک، فلفل، سبزی را با شوربای چرب می‌ریزند و خورش درست می‌کنند درش را می‌بندند تا آن دم بکشد. توی شوربای جوش خمیر را حدود پنج- شش دقیقه آب پز می‌کنند و بعد آن را در ظرف تخت می‌گذارند رویش گوشت و روی گوشت خورش می‌ریزند. در کنار غذا می‌توان سیب زمینی اضافه کرد و غذای آماده را با سبزیجات آرایش می‌داد. 


"باوورساق"،

 (نان سنتی قزاق‌ها است که آن را به شکل گرد آماده نموده، در روغن سرخ می‌کنند) هم در میان مردم محبوبیت داشت و در حال حاضر هم دارد ترکیبات "باوُرساق" آرد، خمیرمایع، شیر، روغن، نمک و شکر می‌باشد. 


"قازی"، 

غذای لذیذ سنتی قزاق‌ها است که از گوشت چربی دنده ی اسب درست می‌شود. روش تهیه "قازی": گوشت دنده ی اسب را به مدت ۵ تا ۷ ساعت برای ریختن خونش آویزان یا پهن می‌کنند، هم‌زمان روده‌ها را هم خوب تمیز می‌کنند و آن را در آب شور ۱-۲ ساعت نگه می‌دارند بعد به گوشت نمک، فلفل سیاه می‌زنند، سیر ریز شده اضافه می‌کنند و باز برای جذب ادویه ۲ الی۳ ساعت نگه می‌دارند بعداً روده‌ها را با گوشت معطر پر می‌کنند و سر دو طرفش را می‌بندند. "قازی" آماده را می‌توان خشک یا دودی کرد "قازی" هر چه بیشتر نگهداری می‌شود خوش‌مزه‌تر می‌گردد. در قدیم بعضی‌ها "قازی" را بعد از انجام همه مراحل که در بالا مطرح شد تا عید نوروز در آرد  نگه می‌داشتند. "قازی" آماده را باید فقط آبپز کرد چون قابل سرخ کردن نیست و می‌بایست حدود ۳ ساعت در آتش آرام در ظرف بزرگ آب پز شود. برای آن که از حرارت بالا نترکد ،موقع آب پز شدن باید در چند قسمت سوراخ  هایی ایجادکرد. 

اروپاییان کالباس را از قازی قزاقها یاد گرفتند و با خود به سرتاسر دنیا بردند.


"قارتا"، 

یک نوع غذای ملی قزاق‌ها است که به اندازه "قازی" در میان مردم محبوبیت عام دارد. روش تهیه "قارتا": قسمت بزرگ روده راست اسب را خوب می‌شویند سپس بدقت پشت‌ورو می‌کنند تا چربی داخل روده بماند. بار دیگرز می‌شویند، نمک می‌ریزند و آخر "قارتا" را با نخ می‌بندند. "قارتا" را در جای سرد ۱تا۲ روز نگه می‌دارند تا نمکش جذب شود برای این که "قارتا" نرم و خوب پخته شود باید آن را بیش از ۲ الی۳ ساعت آب پز کرد. "قارتا" و "قازی" در یک ظرف با هم گذاشته می‌شوند. 

قورداق(kuurdak ) :
 غذای مخصوص قزاقی و قرقیزی است که در ترکیبات آن از گوشت , دل , جگر , قلوه , پیاز و در مدل امروزی سیب زمینی و گاهی هویج و ادویه فراوان استفاده شده است.قورداق غذایی مقوی , آشنا با ذائقه ایرانی و در عین حال ارزان است به طور معمول گوشت و دل و جگر آن گوسفندی است ولی گاهی از گوشت گوساله و یا بعضا از کازی یا کارتا نیز در آن استفاده می شود.طرز تهیه آن بسیار ساده است ابتدا گوشت را به قطعات کوچک خرد کرده و به همراه تکه های چربی داخل دیگ ( ترجیحا دیگ چدنی که نوع قزاقی آن را کازان می گویند ) پر از روغن تفت می دهیم سپس پیاز فراوان خرد شده و بسته به ذائقه هویج به آن اضافه می کنیم درب دیگ را بسته و حدود 40 دقیقه با حرارت آرام  می پزیم  دل , جگر و قلوه خرد شده را  به آن اضافه نموده و می گذاریم تا به خوبی با بقیه مواد بپزد. سیب زمینی خرد شده به قطعات متوسط را به آن اضافه کرده و تا زمان پخت سیب زمینی ها ( 5 تا 10 دقیقه ) ادویه مورد نظر ( سیر , فلفل سیاه و قرمز , زیره سبز , نمک , کمی ترشی در صورت تمایل ریحان و زنجبیل ) به آن می افزاییم. قورداق آماده شده را در کنار سبزیجات و نان و یا با برنج ( پلو  )سرو می کنند. این غذا به دلیل چرب بودن حتما باید گرم میل شود .ناوریز کوژه (nauryz-kozhe ) : روز 22 مارس که روز اول بهار  مردم به جشن و شادی می پردازند آش نوروز جز لاینفک این جشن ها به شمار می رود و  شما آش نوروز را که نوید دهنده پایان سرما و آغاز تولد طبیعت است در هر جشن و میهمانی قزاقی  می بینید این آش صرفا به عنوان غذا نبوده بلکه به عنوان نماد است و شما این نماد را در تک تک اجزا تشکیل دهنده آن می بینید نوروز کوژه را از 7 ماده درست می کنند که نباید به ترکیب آن دست بخورد و نماد 7 نماد روزهای هفته و عدد مهمی در مناسبت های ملی مذهبی به شمار می آیند این هفت ماده عبارتند از گوشت ، آب ، آرد ، کره ، گندم (گندم ، برنج ، ذرت) ، نمک و شیر . این هفت ماده نمادهای  شادی ، ثروت ، سلامت ، رشد ، عقل و دانش و حفاظت از آسمان می باشند.

 منبع: www.kazalash.blogfa.com